Charakteristika vzdělávacích oborů - člověk a svět práce

26.08.2013 15:49

ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE

 

Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru

1. stupeň

PRÁCE S DROBNÝM MATERIÁLEM

Očekávané výstupy – 1. období

Žák

  • vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů
  • pracuje podle slovního návodu a předlohy

Očekávané výstupy – 2. období

Žák

  • vytváří přiměřenými pracovními operacemi a postupy na základě své představivosti různé výrobky z daného materiálu
  • využívá při tvořivých činnostech s různým materiálem prvky lidových tradic
  • volí vhodné pracovní pomůcky, nástroje a náčiní vzhledem k použitému materiálu
  • udržuje pořádek na pracovním místě a dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazu

Učivo

  • vlastnosti materiálu (přírodniny, modelovací hmota, papír a karton, textil, drát, fólie aj.)
  • pracovní pomůcky a nástroje – funkce a využití
  • jednoduché pracovní operace a postupy, organizace práce
  • lidové zvyky, tradice, řemesla

 

KONSTRUKČNÍ ČINNOSTI

Očekávané výstupy – 1. období

Žák

  • zvládá elementární dovednosti a činnosti při práci se stavebnicemi

Očekávané výstupy – 2. období

Žák

  • provádí při práci se stavebnicemi jednoduchou montáž a demontáž
  • pracuje podle slovního návodu, předlohy, jednoduchého náčrtu
  • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazu

Učivo

  • stavebnice (plošné, prostorové, konstrukční), sestavování modelů
  • práce s návodem, předlohou, jednoduchým náčrtem

 

PĚSTITELSKÉ PRÁCE

Očekávané výstupy – 1. období

Žák

  • provádí pozorování přírody, zaznamená a zhodnotí výsledky pozorování
  • pečuje o nenáročné rostliny

Očekávané výstupy – 2. období

Žák

  • provádí jednoduché pěstitelské činnosti, samostatně vede pěstitelské pokusy a pozorování
  • ošetřuje a pěstuje podle daných zásad pokojové i jiné rostliny
  • volí podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky, nástroje a náčiní
  • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazu

Učivo

  • základní podmínky pro pěstování rostlin, půda a její zpracování, výživa rostlin, osivo
  • pěstování rostlin ze semen v místnosti, na zahradě (okrasné rostliny, léčivky, koření, zelenina aj.)
  • pěstování pokojových rostlin
  • rostliny jedovaté, rostliny jako drogy, alergie

 

PŘÍPRAVA POKRMŮ

Očekávané výstupy – 1. období

Žák

  • připraví tabuli pro jednoduché stolování
  • chová se vhodně při stolování

Očekávané výstupy – 2. období

Žák

  • orientuje se v základním vybavení kuchyně
  • připraví samostatně jednoduchý pokrm
  • dodržuje pravidla správného stolování a společenského chování
  • udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch, dodržuje základy hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc i při úrazu v kuchyni

Učivo

  • základní vybavení kuchyně
  • výběr, nákup a skladování potravin
  • jednoduchá úprava stolu, pravidla správného stolování
  • technika v kuchyni – historie a význam

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode